slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

Palacsinta

Hozzávalók: 

15 dkg liszt
1 tojás
3 dl tej
1 dl szódavíz
2 csapott teáskanál cukor
1 mokkáskanál só
6 dkg zsír (kisütéshez)

12 db

Elkészítés:

A tojást a cukorral, sóval tejjel és a liszttel mély tálban jól elekverjük, hozzáadjuk a többi folyadékot és jól kikeverjük. A tészta tejszín sűrűségű legyen. Keverés után legalább 10-15 percig álljon a tészta, hogy a lisztszemek megduzzadjanak. Ha nagyon sűrű, kevéz szódavizzel vagy tejjel higítjuk. A palacsinatsütőt jól megforrósítjuk, kenőtollal megzsírozzuk és egy kis merőkanálnyi tésztát öntünk bele egyszerre.

A palacsintasütőt gyengén mozgatjuk, hogy a tészta ne ragadjon a sütő aljához és szélét kenőtollal zsírozzuk. Ha az alsó fele rózsaszínű, széles késsel megfordítjuk, ezen az oldalán pillanatok alatt megpirul. A tűz ne legyen túl gyors, mert több zsírt vesz fel, és a tészta ne legyen túl zsíros, mert nehezen emészthető, ezért csak kenőtollal kenjük meg a sütőt. A palacsintát különböző lekvárokkal, kakaóval, almával, káposztával, stb. ízesíthetjük. Frissen tálaljuk