slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

Burgonyafánk

Hozzávalók: 

25 dkg burgonya
30 dkg liszt
diónagyságú vaj
4 tojás

2 dkg élesztő
tejföl
10 dkg darált sonka
sajt

Elkészítés

A 25 dkg főtt, áttört burgonyát, 30 dkg lisztet, diónagyságú vajat 3 tojás sárgáját, pici sót kevés tejben felfuttatott élesztőt és annyi tejfölt vagy tejet gyúrunk össze, hogy kenyértészta keménységű tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, mint a fánktésztát általában. Legalább 1 órán át kelesztjük, 1/2 cm vastagságúra kisodorjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk és megtöltjük.

Töltelék: 10 dkg darált sonkát 1 tojás sárgájával és 1 dl tejföllel elkeverünk. Megtöltünk vele 2-2 kiszaggatott fánkot, azután a szélén összenyomkodjuk, vagy a szaggatóval újra körülvágjuk őket. Megtöltve újrakelesztjük, majd forró zsírban vagy olajban kisütjük őket. Reszelt sajttal meghintve, melegen tálaljuk. Nyáron salátát, télen teát adunk mellé.