slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

Újházy tyúkleves

Hozzávalók: 

kisebb egész tyúk (nem csirke)
15 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
5 dkg zeller
5 dkg karalábé
10 dkg csiperkegomba
1 nagy fej vöröshagyma
20 dkg kelbimbó
10 dkg zöldborsó
1 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika (nem csípős)
1 paradicsom
1 csomag petrezselyemzöld

10-12 szem bors
2 marék levestészta

Elkészítés:

A megtisztított tyúkot kívül-belül gondosan megmossuk, többször váltott vízben 8-10 percig áztatjuk. Leöblítjük, a vizet lecsurgatjuk róla és feldaraboljuk. A madár nagyságától függően a mellrészét is kettőbe vagy háromba vágjuk, a hátrészt szintén.

Az így feldarabolt tyúkot kb. 2,5 liter hideg vizzel feltesszük főni. Amint felforrt, megsózzuk. A borsot, a megtisztított hagymát, fokhagymát egészben egy vászonzacskóba tesszük és beletesszük a levesbe.

Ha a tyúk félig megfőtt, hozzáadjuk a zöldségeket, és nagyon lassú tűzön puhára pároljuk a hússal együtt. A húst és a zöldségeket kiszedjük a levesből, majd a levest finom szűrőn átszűrjük. A levestésztát megfőzzük, külön vízben, majd a tálba öntött levesbe tesszük. A zöldséget és a húst is tálba tesszük. (Tálalás előtt a vászonzacskót kivesszük.) A főtt húshoz tormát vagy mártást adhatunk.