slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

Szárazbableves

Hozzávalók: 

20 dkg száraz tarkabab
2 nagy sárgarépa
1 nagy fehérrépa
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
füstölt sonka

bors
1/2 kávéskanál őrölt kömény
1 evőkanál őrölt paprika
4 dkg liszt
2 dkg zsír
tejföl
kevés csipetke

6 személyre

Elkészítés:

A babot még előző este áztassuk be langyos vízbe. A zöldségeket tisztítsuk meg, és vágjuk hosszúkás hasábokra.

Tegyük a füstölt sonkát egy nagy fazék vízbe, és kezdjük el főzni. Adjuk hozzá a megmosott, beáztatott, lecsepegtetett babot, és a félbe vágott vöröshagymát. Amikor a sonka félig megfőtt adjuk hozzá hasábokra vágott sárgarépát, fehérrépát.

Készítsük el a rántást: egy kisebb serpenyőben melegítsük fel a zsírt, keverjük bele a lisztet, és pirítsuk meg. Vegyük le a tűzről, nyomjuk bele a fokhagymát, keverjük bele a pirospaprikát, majd fokozatosan öntsünk hozzá vizet és keverjük csomómentesre. Amikor a sonka is, és a zöldségek is megfőttek öntsük a paprikás rántást a leveshez, keverjük el. Sózzuk, borsozzuk. Mikor majdnem megfőtt, tegyük bele a csipetkét és főzzük még 10 percig. Tálaláskor tejfölt, friss kenyeret adjunk hozzá.