slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

Tagine vagy tajine (marokkói)

A marokkói tajine (ejtd: tazsin avagy tadzsin) szó egyszerre jelenti magát a kúpos cserépedényt és a benne készülő ételt. A marokkói tajine-ételek készítése általában azzal kezdődik, hogy a húst bedörzsölik fűszerkeverékkel, majd néhány óráig állni hagyják, s utána raguszerűen főzik meg.

A fűszerkeverékben általában szerepel fahéj, gyömbér, bors és sáfrány. Ezt kiegészítheti fokhagyma, babér, római kömény, koriander zöldje, petrezselyem, ánizs. A húsféle lehet bárány, galamb, hal, stb. A fűszerkeveréknek általában a felét dörzsölik bele a húsba, a másik felét a mártás készítéséhez használják.

Marokkóban mindennapi étel a tajine-ban készülő bárányfasírt (kefta), melyet előszeretettel főznek fűszeres paradicsommártásban.

Hal készítése előtt bambuszból, répából vagy zellerből vékony rudakat tesznek a tajine aljára, rács alakban, miáltal a hal nem ragad le. Az alatta összegyűlő zöldséges-halas nedvek pedig folyamatosan gőzölik, illatosítják az ételt.

A legkedveltebbek a tajine-ban készülő bárányraguk, melyek viszonylag olcsó húsrészekből – lapocka és nyak – készülnek. Ehhez a húst a néhány órás illatosító pácolás után mindig lepirítják, de csak kissé, nehogy kiszáradjon. Ezután zöldségeket adnak hozzá, majd fűszeres levessel öntik fel úgy, hogy ne lepje el teljesen. Marokkóban szívesen használnak ezekhez a ragukhoz idényszerű gyümölcsöket is.