slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

Pekingi kacsa

Hozzávalók: 

2 kg-os kacsa
1 liter víz
2 evőkanál malátacukor
2-3 magtalan narancs
2 evőkanál olaj

bors

Szószhoz
2 kiskanál kukoricaliszt
4 evőkanál alaplé vagy víz
2 kiskanál világos szójaszósz
1 kiskanál rizsbor vagy száraz sherry

Díszítéshez:
4 szál újhagyma

2 fej vöröshagyma
2 evőkanál sherry
1 evőkanál szójamártás
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 evőkanál cukor
2,5 dl víz
2 kávéskanál só
50 dkg parajlevél
2 evőkanál liszt
mandarin
kókuszreszelék
gomba

Elkészítés:

A kacsát megmossuk és megszárítjuk. Fölhúzzuk egy nyársra, hogy könnyebb legyen kezelni. A mosogató fölé tartjuk és lobogó vizzel leforázzuk. Fölakasztjuk száradni. Összekeverjük a malátacukrot és a vizet és többször meglocsoljuk vele a kacsát. A lecsöpögő levet felfogjuk. Hideg helyen 2-3 órát száradni hagyjuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A kacsát hátára fektetjük a roston, 30 percig sütjük, aztán kiemeljük. A narancsot meghámozzuk, felkarikázzuk, és a rostra helyezzük, majd mellével lefelé ráhelyezzük a kacsát. Olajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk. Újabb 45-50 perc alatt puhára sütjük. Fölvágjuk, a melle húsát felszeleteljük, majd narancskarikákkal együtt elrendezzük egy tálon és melegen tartjuk.

A szósz alapanyagait összekeverjük, majd hozzáadjuk a megmaradt malátacukros levet. Lassú tűzön kevergetve felforraljuk, amig besűrűsödik. Ráöntjük a megsült kacsára, és megszórjuk az 5 cm hosszúra vágott újhagymával. Kínálhatjuk főételként, vagy kiegészítő fogásként.