slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

Muszaka

Hozzávalók: 

50 dkg padlizsán
50 dkg burgonya
50 dkg paradicsom
2 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
50 dkg darált hús (bárány vagy marha)
2 tojás
2 dl tejszín
15 dkg juhsajt
szerecsendió

bors

Elkészítés:

A padlizsánt megmossuk, vékonyan meghámozzuk, 1/2 cm vastagon felkarikázzuk. Egy órára erősen besózzuk, hogy kesernyés levét kiengedje. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és karikára vágjuk. A paradicsomot megmossuk, 1-2 percre forró vízbe tesszük, és könnyedén meghámozzuk. Három paradicsomot felkarikázunk, a maradékot felaprózzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk. Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, üvegesre pároljuk benne a hagymát, rátesszük a húst és 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a felaprózott paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és erős tűzön, 10 percig fedő nélkül főzzük. A padlizsánszeleteket leöblítjük, lecsepegtetjük, papírkendővel szárazra törölgetjük. Forró olajban kisütjük, papírkendőre szedve felitatjuk róluk a zsiradékot. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Kiolajozunk egy tűzálló tálat, az aljára lerakjuk a burgonyakarikák és a padlizsán felét, rásimítjuk paradicsomos ragut, aztán a maradék padlizsán és burgonya következik, végül a 3 felkarikázott paradicsom. A tejszínben elkeverjük a tojásokat belereszeljük a juhsajtot, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, és a rakottasra öntjük. A forró sütőben pirosra sütjük (40-45 perc).