slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

Rízsköret

Hozzávalók: 

Egy személyre 3-4 dkg rizs, ½ dkg zsír. A rizst gondosan kiválogatjuk, megmossuk, leszürjük, kevés ideig szikkadni hagyjuk, majd tiszta ruhára téve megtörölgetjük. A zsírt megforrósítjuk és a rizst benne 3-4 percig kevergetjük, zsírban megfuttatjuk. Most forró vizet öntünk rá, kb. 2-3-szor annyit, amennyi a rizs térfogata, ugyanis a rizs felvevő képessége, annak fajtája szerint változik. A rizst megsózzuk, befedjük, felforraljuk és utána a tűzről lehuzzuk, de lefedve tartjuk. A rizsnek nem főni kell, hanem duzzadni. Ezért tehetjük a forrásban lévő étel fölé is, vagy nem tulságosan forró sütőbe. Párolás közben a rizst nem szabad kevergetni, hanem csak villával forgatni, mert csirizes lesz. A rizs kb. 20-25 perc alatt megpuhul. Tálalásig meleg vizzel telt edényben, vizfürdőben tartjuk. Csinosan tálalhatjuk a rizst, ha vizbe mártott merőkanállal adagoljuk a tálra, tetejét zöldpetrezselyemmel megszórjuk.