slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

Nokedli (galuska)

Hozzávalók: 

60 dkg liszt
1-2 tojás
3 dkg zsír

Elkészítés:

A tojást 1 dl vízzel jól elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet és annyi vizet, hogy sem túlságosan lágy, sem túlságosan kemény ne legyen a tészta. Ha jó könnyű tésztát akarunk készíteni, akkor közvetlenül befőzés előtt keverjük össze, mert állás közben a tészta keményedik. Nem szabad a tésztát sokáig keverni, csak annyira, hogy az anyagok összevegyüljenek. A nokedli befőzése többféleképpen történthet, forró sós vizbe kanállal szaggatjuk, kis nyeles vágódeszkáról belevagdaljuk, vagy lyukacsos nokedliszaggatóra téve átszaggatjuk a tésztát. Mindegyik eszközt előbb vizbe mártjuk. Szaggatás közben gyakran kevergetjük. Akkor van készen, ha feljön a víz tetejére. Leszürve, meleg vizzel elöblítjük, és forró zsírba tesszük. Tálalásig vizfürdőben tartjuk