slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

Szűzpecsenye almás-borókás mártással

Hozzávalók: 

60 dkg sertésszűzpecsenye
1 teáskanál borókabogyó
frissen őrölt bors

1-2 evőkanál főzővaj
5 dl almalé
1,25 dl húsleves (kockából is jó)
1 babérlevél
10 dl főzőtejszín
2 teáskanál dijoni mustár (nem magos)
2 teáskanál juharszirup

4 személyre

Elkészítés:

A szűzpecsenyét a hártyától megtisztítjuk. A sütőt 180 fokra melegítjük. A borókabogyót szétnyomkodjuk, apróra vágjuk. A borsot durván megőröljük és ½ teáskanálnyi borsot ¼ teáskanál sóval és a boróka felével összekeverjük, majd bedörzsöljük vele a húst. A vajat felforrósítjuk és a hús minden oldalát megpirítjuk benne. Tűzálló tálba tesszük és letakarjuk alufóliával, majd a sütőben 20 percig sütjük.

Kivesszük a húst a sütőből és az alufóliába csomagolva pihentetjük. A pecsenyelét felfőzzük az almalével. Hozzáadjuk a levest és a babérlevelet, majd erős lángon beforraljuk. Hozzáadjuk a tejszínt és újra beforraljuk. A mártást mustárral, juharsziruppal, sóval és borssal ízesítjük. A húst kicsomagoljuk, és a keletkezett szaftot hozzáadjuk a mártáshoz.

Felszeleteljük a húst, és a mártást külön tálaljuk, megszórva a maradék borókabogyóval. Krumlipürét adhatunk hozzá köretként.