slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

Illóolajokról általában

Az illóolajok az egyes növényekből különböző eljárásokkal előállított, jellegzetes illatú, ízű, szobahőmérsékleten elillanó folyadékok. Az emberiség évezdekkel ezelőtt felismerte az illóolajok jótékony hatását. Az ókori kultúrák általában testápolásra, vagy illatosító eszközként használtak az illóolajat, de a gyógyhatásait is korán felismerték. A gyógyítás eszközeiként is használták az illóolajokat az egyiptomi, mezopotámia, görög, római és kínai kultúrákban.

Több mint százezer növényfajta közül, mindössze ezerötszázból készül illóolaj. Az illóolajok a növényi szervezetek működésének melléktermékei, amelyek a növény különbőző részeiben halmozódnak fel. A növény gyökereiből, fás részeiből, kérgéből, terméséből, leveleiből és virágjából állítják elő az illóoljokat. Ugyanannak a növénynek különböző részeiből előállított illóolajok igen jelentősen eltérnek egymástól hatásaik és sajátos tulajdonságaik tekintetében. Például a növény levéléből és virágjából másfajta illóolaj készíthető. Az illóolaj minőségét jelentősen befolyásolja a termőhely talaja, az éghajlat és a szedés ideje.

Az illóolajokat leggyakrabban vízgőz desztillációval nyerik ki a növény különböző részeiből. Ennek lényege, hogy a felaprított növényi részeket lepárló üstbe helyezik és vízgőzt engednek rá, majd lehűtik, és az olaj kicsapódik. Az olaj a víztől könnnyen elválasztható. Egy másik eljárás, amikor préseléssel nyerik ki a növényből az olajat, ezt általában akkor alkalmazzák, ha a növényi rész illóolajban gazdag, például citrusfélék termése.

Az illóolajok jellemző tulajdonsága, hogy erős illatúak, vizzel nem elegyednek, és szobahőmérsékleten papírra lecseppentve maradék nélkül elpárolognak, elillannak. Még olajos foltot sem hagynak maguk után. Egy laikus például ebből tudja megállapítani, hogy valódi-e az illóolaj. Az illóolajok illata olyan intenzív, hogy például a borsmenta illata, 1,5 millió szoros higításban is felismerhető.

Az illóolajok jellemző tulajdonsága még, a nagyszámú alkotóelem, a magas hatóanyag koncentráció, továbbá, hogy forráspontjuk 100 fok felett van, és vízben ugyan nem oldódnak, de jól oldódnak zsíros olajokban, mézben, tejben, tojásárgájában, alkoholban. Az illóolajok igen jól keverednek egymással, amely korlátlan illóolajkeverék összeállítását teszi lehetővé.

A szaglószervünk az orrüregben 100 millió szaglósejtet tartalmaz, és a szagló nyálkahártya sejtjei agyidegsejtek, ezért az ingerek közvetlenül jutnak el az agyba, és a limbikus rendszerbe, ezért jelentős befolyást gyakorolnak közérzetünkre viselkedésünkre. Ezen a tényen alapul az illóolajok gyógyító hatásának alkalmazása.

Az illóolaj előállatása igen költséges. Ennek oka, hogy igen nagy mennyiségű növényből, csak igen kevés illóolaj állítható elő. Hihetetlen, de egy liter ilóolaj előállításához sokszor több tonna növényt kell felhasználni. A növényi virágokból készült olajok költségeit az is nagyban megnöveli, hogy a hatalmas mennyiségű virágot kézzel kell leszedni.

Az előállítás magas költségei miatt az illóolajokat már kezdetektől fogva hamisítják. A szintetikus úton előállított készítmények az illatterápiában teljesen hatástalanok, mert az illat megtévesztésig olyan mintha valódi növényből állították volna elő, de nem rendelkezik a gyógyító hatással. Csak megbízható helyről vásároljunk illóolajat, ha nem csak az illatáért, hanem a gyógyító hatásáért szeretnénk felhasználni az illóolajat..