slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

Illóolajok alkalmazása

Bevezető helyett arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az illóolajok a rendkívüli töménységük miatt csekély mennyiségben is igen erőteljesen hatnak. Nagyon fontos, hogy betartsuk az adagolás mértékét. Az alkalmazás alaptövénye, hogy leheletnyi szippantás a lélekre, és maximum két csepp pedig a testre hat. Az illóolajok belső alkalmazásánál elmondható, hogy az illóolaj „mértékegysége” a csepp, felhasználható maximális mennyisége pedig az egy-két csepp.

Minden esetben, de az illóolajok belső felhasználásánál különösen fontos, hogy kikérjük kezelőorvosunk, gyógyszerészünk véleményét, és olvassuk el figyelmesen a felhasználási javallatot.

Párologtatás illatosító lámpával

Az illatosító lámpák az illóolajok párologtatásának legelterjedtebb eszközei. Ennek legjellemzőbb megnyilvánulási formája, amikor egy kis állványon van egy csésze és alatta például egy mécses, amely a melegítőeszköz szerepét tölti be. Fontos, hogy a csészében mindig legyen víz, amikor belecseppentjük az illóolajat. A párologtatandó illóolajat az alkalom, illetőleg a cél határozza meg, nevezetesen, hogy milyen hatást szeretnénk elérni.
Az illóolaj mennyiségét a helyiség nagysága, az alkalmazandó illóolaj illatának intenzitása, a párologtatás célja (frissítés, nyugtatás, fertőtlenítés stb.) és még számtalan körülmény határozza meg. Általában 5-15 cseppet szoktunk cseppenteni a csészébe.

Használhatunk az illatosító lámpában csak egyfajta, de akár többfajta illóolajat is. Kezdetben háromféle illóolajnál többet ne használjunk egyszerre, mert csak így tudjuk kiválasztani az ízlésünknek, és a célnak legmegfelelőbb illóolajat. Meghűléses betegségek esetén például citrom, eukaliptusz, fenyő, levendula. Hálószobában a kellemes alváshoz jázmin, levendula. Gyermekszobában a mennyiséget mindig csökkenteni, majdhogy felezni kell, például mandarin, narancs használható.

Inhaláció

Az inhalálás a légúti megbetegedések, a nátha, torokgyulladás, a meghűléses betegségek, valamint az arc- és homloküreggyulladás gyógyításának leghatékonyabb módszere. Egy tálba 2-3 liter forró vizet öntünk és belecseppentünk 3-5 csepp illóolajat, majd a tál fölé hajolva az illóolajjal dúsított gőzt belélegezzük. A hatást úgy fokozhatjuk, ha fejünkre egy törölközőt teszük, mintegy sátrat képezünk az edény fölött. Meghűlés esetén eukaliptusz, citrom, fenyő, köhögés esetén pedig kakukkfű, édeskömény, fenyő illóolajat használhatunk.

Száraz inhalációnak nevezzük, amikor az illóolajat papírzsepkendőre cseppentjük és közvetlenül belélegezzük. Például alacsony vérnyomás esetén rozmaring, légzéskönnyítésre eukaliptusz, citrom ajánlott.

Szauna

Szaunázáskor az illóolajat nemcsak belélegezzük, hanem azok a bőrön keresztül is felszívódnak. Az illóolajat mindig egy csésze vízbe cseppentsük, és ezt locsoljuk rá a felhevített köre. Közvetlenül az illóolajat nem szabad a forró köre cseppenteni, mert igen gyúlékony. Általában használhatunk citrom, eukaliptusz, erdei fenyő illóolajat.

Borogatások

Borogatás esetén a bőrön keresztül jutnak szervezetünkbe az illóolajok. A borogatás két fajtája ismert, nevezetesen a meleg és a hideg borogatás.

Meleg borogatást alkalmazhatunk idegfeszültség, fejfájás, álmatlanság, meghűlés, vagy arcbőr kezelésekor. Ilyenkor az arcunkra helyezzük a borogatást. A borogatást úgy készítjük el, hogy közvetlenül forró vízbe cseppentünk 3-5 csepp illóolajat, majd egy zsebkendőt mártunk a vízbe, kicsavarjuk és a fájó testrészre helyezzük, hozzávetőleg 10 percig rajta hagyjuk. A borogatás ideje alatt pihenünk. Zsíros arcbőrre használhatunk borsmenta, fodormenta, citrom, levendula illóolajat. Különböző görcsös fájdalmak – izomgöcs, menstruációs görcs, gyomor-, bél-, epegörcs - esetén ánizs, rozmaring, levendula, édeskömény, kömény ajánlott. A borogatás hatását növeli, ha száraz, meleg törölközövel betakarjuk a nedves zsebkendőt.

Hideg borogatás esetén az illóolajat előbb alkoholban feloldjuk, és a hideg vízbe cseppentjük, majd a borogatást hasonlóan készítjük el, mint a meleg borogatásnál. Alkalmazhatjuk lázas állapotban, napozás miatti leégéskor, vagy fejfájás esetén. Használhatunk citrom, narancshéj, fenyő, levendula illóolajat.

Fürdők

Az illóolajok vízben nem oldódnak, ezért az illóolajokat a gyógyfürdő vizében mindig oldószerrel kell használnunk, például tej, tejszín, méz. A fürdő elkészítése úgy történik, hogy egy teáscsészényi, például langyos tejben feoldott 5-15 csepp illóolajat belekeverjük a már kiengedett fürdővízbe. Esti fürdőhöz használhatunk citrom, levendula, édeskömény illóolajat. Meghűlés esetén citrom, fenyő illóolajat. Aranyeres ülőfürdőnél, mézben feloldva levendula, mirtusz, narancs, citrom illóolajat használhatunk. Ülőfürdőnél a víz ne érjen a vesetájék fölé.

Masszázsolajok

Masszázs esetén egyesül a masszázs és az illóolaj gyógyító hatása. A masszázsolajok esetén olyan olajokban oldjuk fel az illóolajat, amelyek önmagukban is nyugtatják, táplálják a bőrt. Masszázs bázisolajként használhatunk édesmandula, jojoba, avokádó olajat, amelyek a kereskedelemben is kaphatóak, de használhatunk a háztatásban meglévő oliva vagy napraforgó olajat is. A bázisolajba keverjük az általunk kiválasztott illóolajat. Egy liter bázisolajba 20-30 csepp illóolajat teszünk. Nyugtató masszázshoz ajánlható citromfű, levendula, narancs, mandarin. Frissítő masszázshoz rozmaring, levendula, erősítő masszázshoz pedig cédrus, szantál, fenyő illóolaj ajánlható.

Parfümök

Ha felfedeztük az illóolajok csodálatos világát és megismertük hatásait, akkor akár magunk is készíthetünk izlésünknek megfelelő parfümöt. A parfüm bázisolaja a jojobaolaj, amely kiváló bőrápoló, és hosszú ideig megőrzi a hozzákevert illóolajok illatát. A parfüm egyes alkotó elemeit egyéni izlésünk határozza meg.

Illóolajok belső akalmazása

Az illóolajok rendkívül tömény hatóanyag koncentrátumok. Belső alkalmazásukhoz elengedhetetlen, hogy kikérjük kezelőorvosunk, vagy aromaterapeuta, illetőleg gyógyszerészünk véleményét.

Felhasználás előtt figyelmesen olvassuk el az illóolajhoz melléklet használati utasítást is.

Belső alkalmazás szabályai: Az illóolajok belső alkalmazásánál elmondható, hogy az illóolaj „mértékegysége” a csepp, felhasználható maximális mennyisége pedig az egy-két csepp. Az illóolajok belső használatánál, mivel tömény hatóanyagok számolni kell mellékhatásokkal is, például allergia, vesekárosodás. Nagyon fontos, hogy betartsuk az adagolás mértékét, és csak indokolt esetben használjunk illóolat belsőleg és csak rövid időszakra.

Belső használatra tisztán sosem használhatunk illóolajat, hanem csak valamilyen vivőanyaggal, például kockacukor, méz, alkohol, tea. Belső használat esetén mindig kérjük ki szakember, illetőleg kezelőorvosunk, gyógyszerészünk véleményét.