slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

Áfonya (fekete)

Tudományos neve: 
Vaccinium myrtillus
Hatás: 
A fekete áfonya sok hasznos összetevője mellett tartalmaz neomirtillint más néven növényi inzulint, valamint olyan karotinoid vegyületeket, melyek javítják az éjszakai látást. Fogyasztása javasolható diabetes–, felső légúti megbetegedések–, epe–húgykő–problémáknál, reuma, ekcéma, pszoriázis, ateroszklerozis, vérnyomásproblémák esetén. Az áfonyák festékanyagai az antioxidánsok, amelyeknek védő hatásuk van olyan betegségekkel szemben, mint a rák, a szív– és érrendszeri betegségek. Az áfonya gyümölcssavakat, cukrot, pektint és A–, B– és C–vitamint tartalmaz. Kiemelkedően magas a kálium tartalma. Ugyanakkor található még benne kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor. Tudományosan is elfogadott szer a látószerv különféle betegségeire. A C–vitamin tartalma révén a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga, valamint baktériumölő hatással is rendelkezik.
Ellenjavallat: 
Vigyázni kell vele, mert a levelek túlzott fogyasztása esetében mérgezést okozhat.