slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

Gyógynövényekről általában

 „Fűben, fában orvosság” – tartja a régi és bölcs mondás. Az ember a gyógynövényekben találta meg az orvosságot a régebbi időkben, de a gyógynövények szerepe napjainkban ismételten felértékelődött.

Az emberiség gyógynövények iránti tapasztalata az évezredek során folyamatosan bővült, és a megszerzett tapasztalatok újabb és újabb felfedezésekkel gyarapodva szálltak nemzedékről nemzedékre. A gyógynövények száma ma már világszerte sok ezerre tehető. A gyógynövényeket számtalan esetben a gyógyszeripar is felhasználja alapanyagként. Időként az újabb kutatások alapján egy-egy kevésbé használatos gyógynövényről beigazolódik kedvező gyógyhatása, és szerepe ismételten előtérbe kerül.

A gyógynövényi orvosságok igen hatásosak és a gyógynövényes gyógyítás igen eredményes, ha helyesen alkalmazzuk őket. Sok gyógynövény van, amelyet az idők folyamán több különböző kultúrában is használtak, és következetesen ajánlottak hatóerejük miatt.

A modern gyógyszerek a betegségek tüneteit veszik célba, és azokat gyorsan és hatékonyan meg is szüntetik. A gyógynövényes kezelés hosszabb időt vesz igénybe, az eredmények később jelentkeznek, ezért úgy tünhet, hogy a gyógynövények nem hatásosak. A gyógynövényes kezelések lényege, hogy segítse a szervezetet, miszerint lassú természetes folyamatban meggyógyítsa önmagát. A gyógynövényes kezelést alkalmazva a szervezet megerősödik, az egyén időt nyer arra, hogy megismerje azokat a főbb tényezőket, amelyek a betedségének kialakulásához vezettek, és lehetővé teszi, hogy a betegség újbóli jelentkezését megelőzze.

Akárcsak a gyógyszerek, a gyógynövényeknek a használata is veszélyeket rejt magában. Amennyiben helyesen alkalmazzuk a gyógynövényeket, akkor az olyan, mint a természetes táplálék, és messze biztonságosabb a használata, mint a gyógyszereké. A nem megfelelő alakalmazásnak viszont káros következményei lehetnek, sőt esetleg egyes gyógynövények halált is okozhatnak. Az egyhébb hatású gyógynövényt általában nagyobb adagban kell felhasználni, de a nagy hatóerejű fajokat viszonylag kis dózisokban szabad alkalmazni.