slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

Gyógynövények alkalmazása

A gyógynövényeket számtalan formában és módon tudjuk felhasználni, és több tényezőtől függ, hogy melyik felhasználási mód mellett döntünk. A felhasználás módjai a következők lehetnek, amely felsorolás nem telejeskörű:

Gyógyteák
Balzsam
Borogatás
Gyógynövényborok
Kenőcs
Olajok
Pakolás és tapasz
Pilula („pirula”)
Szirupok
Tinktúrák
Gyógynövényfürdő

Gyógynövényteák

Azokat a gyógynövényeket, amelyek belsőleg alkalmazhatóak és enyhe az ízük általában teaként fogyasztjuk. Tea céljára összevágott gyógynövényt szoktunk beszerezni. A friss gyógynövényt előbb szét kell morzsolni, mert így a hatóanyagok könnyebben felszabadulnak. A növények előkészítését, főzését üveg-, kerámia vagy zománcos edényben végezzük.

A tea elkészítése általában kétféle módon történik: leforrázás, vagy főzés. A leforrázásnál általában levelekből készítünk teát. Ilyenkor az éppen felforralt vízben 10-20 percig hagyjuk állni a növényt, jól zárható edényben. Főzésnél a növényszárakból, kérgekből, gyökerekből vonjuk ki a hatóanyagokat. Ilyenkor általában lefödetlen edényben végezzük a főzést és a víznek legalább a fele elpárolog. Előfordulhat a forrázás és főzés kombinációja is, amikor a recept szerint levelekből és gyökerekből kell a teát elkészíteni. A durvább anyagokat ilyenkor először meg kell főzni, majd a leszürt levet ráönteni a gyengébb növényi részekre.

A főzetek igen erős hatásúak, ezért a felhasználandó mennyiségnél erre figyelemmel kell lenni. A gyógyhatású gyógynövénytea készítéséhez általában 28 gr. szárazanyag szükséges, két csészényi vízhez. A friss növényekből az előírt mennyiség kétszeresére van szükség.

Balzsam

A balzsam növényi kivonattal a feszült izmokat (inak és izületi szalagok) kezelhetjük. Hatását a bőrbe való bedörzsölés útján fejti ki. A balzsamok általában serkentő hatású növényeket (pl. erőspaprikát) és görcsoldó hatású gyógynövényeket (pl. hólyagos lobélia) tartalmaznak. Az aromás növények olaja (pl. eukaliptusz) behatol az izmokba és élénkíti a keringést.

Borogatás

A borogatás két fajtáját ismerjük, úgymint forró és hideg borogatás, amelyeket külsőleg alkalmazunk.

A forró borogatást kötőszöveti vagy izomeredetű betegségek, duzzanatok, fájdalmak, megfázás, influenza kezelésére használatos. A forró borogatás serkenti a vér- és nyirokkeringést azokon a területeken, testrészeken, ahová a borogatást helyeztük. Borogatásra olyan növényeket használunk, amelyek belsőleg nem alkalmazhatóak.

A forró borogatáshoz gyógynövényteát készítünk, majd nedvszívó ruhát mártunk a forró teába, majd az érintett testrészre helyezzük, olyan meleg formában, amelyet még kibírunk. A teával átitatott ruhát betakarjük egy másik száraz ruhával és erre melegítő párnát helyezünk.

A vér- és nyirokkeringés serkentésére, hasgörcsök enyhítésére, belső gyulladások csökkentésére, és a hideg izületek fölmelegítésére forró gyömbérborogatás ajánlott. A betegség által megbénított testrészek felpezsdítésére váltogathatjuk a forró borogatást, hideg borogatással. A forró ellazít, elernyeszt, a hideg serkent és élénkít.

Gyógynövényborok

A gyógynövény borok alkoholos alapját friss vagy szárított gyógynövények képezik. Az alkohol alapú gyógynövények különösen jók az emésztési problémák és gyönge keringésre, de balzsamként is használhatóak. Leginkább a mezei macskagyökérből, közönséges cickafarkból, levendulából és orvosi angyalgyökérből készíthető gyógynövénybor.

Kenőcs

A kenőcs a bőrre kenhető és rajta hagyható szer. A kenőcshöz először gyógynövényi olajat készítünk, majd annyi olvadt méhviaszt adunk hozzá, amíg az anyag kellő sűrűségű lesz. A leggyorsabb eljárás a kivonatok elkészítésére, ha a növényt forró olajba tesszük, előbb a gyökereket, kérgeket kb. 2 órára, majd a leveleket és virágokat és lefedett edényben lassan tovább főzzük 1 órán át.

Olajok

Ha a gyógynövények mellé illóolajok is társulnak, akkor a friss növényből könnyen készíthetünk sűrítményt. Gyógynövény olajokat porrá tört száraz, vagy összezúzott friss növényekből készíthetünk olívaolaj, vagy szezámolaj hozzáadásával. Általában 57 gr gyógynövényre 2 csésze olajat számítunk, amelyből keveréket készítünk és meleg helyen hagyjuk állni három napig.

Pakolás és tapasz

A pakolás porított vagy összezúzott gyógynövények meleg, nedves pépje, amelyet közvetlenül a bőrre tesznek a gyulladások csökkentésére, vérmérgezés, mérges csípések, szúrások miatti fájdalom enyhítésére, kelések és kiütések gyógyítására. A fájdalom enyhítésére, izomgörcsökre illatos macskamenta, macskagyökér használatos. A pakolás porított gyógynövény keverékét forró vízzel, gyógyteával, balzsammal vagy tinktúrával kell megnedvesíteni.

A tapasz hasonlít a pakoláshoz, de ennél a gyógynövényeket vászon közé rakják, mielőtt a bőrre tennék.

Pilula

A pilula készítéséhez őrleményt szárított vagy friss növényből készíthetünk. Az összezúzott anyaghoz nyálkaképző anyagot keverünk, majd a masszából borsó nagyságú labdacsokat gyúrunk

Szirupok

A szirupokat általában köhögés, torokfájás és torokgyulladás kezelésére használjuk, mivel a szirup bevonja az érintett felületet, így a gyógynövényeket közvetlenül rajta tartja. Köhögés elleni szirupokban általában kakukkfű, ánizs, édeskömény gyógynövények használatosak.

Tinktúrák

A tinktúrák igen tömény alkohol tartalmú növényi kivonatok, amelyek igen hosszú időn keresztül elállnak. A tinktúra alkohol tartalma nem lehet kevesebb 30%-nál. Azokat a növényeket érdemes tinktúraként alkalmazni, amelyek rossz ízzűek vagy hosszú időn át kell alkalmazni, illetőleg amelyek külsőleg balzsamként is felhasználhatóak. A tinktúra készítésekor a porított vagy összevágott gyógynövényhez alkoholt, akár vodkát, konyakot, gint vagy rumot adhatunk. A készítményt naponta össze kell rázni, két héten keresztül. A végén a fűveket hagyjuk leülepedni, majd leöntjük a tinktúrát sűrű vászonnal felfogva a por finomságú részecskéket.

A készülő tinktúrát újholdkor a legjobb összeállítaniés teliholdkor leszűrni, hogy a növekvő Hold vonzása elősegítse a hatóanyagok kivonását. A tinktúrából egyszerre meglehetősen kis mennyiséget lehet bevenni, amely néhány csepptől 2 kávéskanálig terjedhet.

Gyógynövényfürdő

A gyógynövényekből készített fürdő lehet teljes fürdő vagy ülőfürdő. A teljes fürdőben maximum fél óráig fürödjünk, oly módon, hogy szívünk tájéka a víz fölött legyen.

Az ülőfürdőnél a víz ne érjen a vesetájék fölé.