slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

Fácánsült

Hozzávalók: 

2 fiatal fácán
10 dkg füstölt szalonna
1,5 dkg só
1 kávéskanálnyi majoránna
4 szem borókabogyó
kevés zöldpetrezselyem
6-8 dkg vaj
2 alma

Elkészítés:

A fácán belsejét a finomra vágott zöldpetrezselyemmel és szitált majoránna keverékével bedörzsöljök, megsózzuk. Mindegyik madár hasüregébe egy megmosott almát teszünk, aztán fogvályóval összetűzzük. A szalonnát egyforma darabokra vágjuk, a fácán mellét és combját megtűzdeljük, és a fácánt a sütéshez megformázzuk. Kívül is megsózzuk, tűzálló edénybe helyezzük, forró zsírral leöntjük, és egy kevés forró húsleves vagy víz aláöntözgetésével, mérsékelten forró sütőben, saját zsírjával gyakran öntözgetve, puhára sütjük. Ha túl gyorsan pirulna, a megpuhulásig fedjük le. Időnként sütőlapáttal forgassuk meg, hogy egyformán piruljon. Ha megsült kiemeljük és tálra helyezzük, letakarva melegen tartjuk 5-10 percig. Eltávolítjuk a fogvályókat, kivesszük az almát és felszeleteljük. Tálalásnál az almát a tálra tesszük.