slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

Elővigyázatosság a gyógynövények használatakor

A gyógynövények a legveszélytelenebb és a legbiztonságosabban felhasználható orvosságok, de csak és kizárólag akkor, ha helyesen alkalmazzuk őket. Pontosan ismernünk kell a gyógynövények gyógyító hatását és tudatában kell lennünk annak, hogy a helytelen felhasználás problémákat okozhat. A gyógynövények többségének nincsenek vagy igen csekély mértékben vannak mellékhatásaik, ha a gyógyító kezeléshez szükséges mennyiségben alkalmazzuk. Negatív hatások csak akkor lépnek fel, ha valaki nem tanulmányozza kellő alapossággal a figyelmeztetéseket és intelmeket, illetőleg nem tartja be azokat.

Cseranyagok

A legtöbb növény tartalmaz csersavakat, amik hozzákötödnek a fehérjékhez, és ezért összehúzó hatásúak. A legújabb kutatások és felmérések szerint a csersavas fekete teák nagy mennyiségű fogyasztása nyelőcső-, valamint gyomorrák kialakulásához vezethet. Az összehúzó teákat természetesen lehet használni, csak a mértéktelen fogyasztásától szükséges tartókodni, illetőleg célszerű kevés tejet tenni a teába, mert a tejben oldhatalanná válnak a csersavak, ezáltal közömbösítődnek.

Különösen nagy mennyiségben tartalmaznak csersavakat egyes növények a kérgükben, gyökerükben. Ilyenek például a viaszcserje, a fekete nadálytő. Más növények a leveleikben tartalmaznak nagy mennyiségben csersavakat. (Pl. borsmenta, medveszőlő.)

Gyógynövények gyermekeknek

A gyermekeknek csak csökkentett adagban szabad gyógynövényi szereket adni. Általános szabály, hogy a dózist a testsúly szerint kell megállapítani. Tehát egy 16 kg-os gyermek csak a fele mennyiséget kaphatja, mint a 32 kg-os. Kisgyermekeknek minden esetben csak nagyon enyhe hatású gyógynövényeket adhatunk. Ilyenek például az illatos macskamenta és a citromfű.

Gyógynövények gyűjtése

A természetben kizárólag akkor gyűjtsünk gyógynövényeket, ha előzőleg megtanultuk a begyűjtendő növény legalapvetőbb botanikai jegyeit. Kellő ismeretekkel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy ne tévesszük össze a begyűjtendő növényt más növénnyel, esetleg mérgező növénnyel.

Vannak védett gyógynövények, amelyek nem gyűjthetők a természetben, ezek leszedése súlyos bírságot vonhat maga után. Tehát indokolt tájékozódnuk aziránt is, hogy a benyűjtendő gyógynövény nem tartózik-e a védett fajok közé.

Halmozott (kumulatív) hatás

A legtöbb gyógynövény biztonsággal használható kis mennyiségben hosszabb időn keresztül is. Vannak azonban olyan növények, amelyek kumulatív, fölhalmozódó hatással rendelkeznek, ennek okán ártalmas lehet a szervezetre, ha valaki a gyógynövényt szünet nélkül és rendszeresen fogyasztja. Ilyen növény például az aranygyökér, amely a vérnyomásra és az emésztésre hat, ha folyamtosan, hosszabb időn keresztül fogyasztják. Ilyen a mámorbors, amely tartalmaz a májban felhalmozódó anyagot.

Az ilyen gyógynövények használata során minden hat hónapnál tovább tartó alkalmazás esetén a kúrát meg kell szakítani és kellő hosszúságú időre szünetelteni kell.

Hánytatók és hashajtók

Néhány növénynek igen erős hatása van, amelynek kihasználása szükség esetén kívánatos lehet. A hánytatók a gyomortartalom kiürülését, hányást váltanak ki. A hashajtók élénk bélmozgást okoznak, amely a béltartalom gyors kiürüléséhez vezet. A hatás erőssége mindig a bevett gyógynövény mennyiségétől függ.

Figyelembe kell vennünk, hogy a hánytatók és a hashajtók nem csak a salakanyagok kiürülését segítik elő, hanem egyúttal csökkentik a szervezet energiáját is. Ha a szervezet legyengült kerülni kell ezeknek a szereknek a használatát. Rendes körülmények között sem szabad hosszabb időn keresztül alkalmazni őket.

Illóolajok

Az Illoólajok igen tömény kivonatok, amelyek nagyobb mennyiségben irritáló hatásúak. Külsőleg használva ügyelni kell arra, hogy szembe, szájba, orrba ne kerüljenek. Az illóolajok többsége bőrizgató hatású és a keringés helyi élénküléséhez vezet, illetőleg nagy mennyiségben égő érzést okoz.

Belsőleg az illoólajok egyszerre csak egy, de legfeljebb csak néhány cseppnyi mennyiségben használhatóak, felhigítva egy csésze teában.

Sajátos érzetek

A hólyagos lobélia kaparó érzést idézhet elő a torokban, illetőleg a garatban, amikor teáját fogyasztjuk. A mámorbors és a szegfűszeg zsibbadó érzést válhat ki a nyelvben. Az erős összehúzó szerek, mint a viaszcserje és a mirha teája az szájban szintén ilyen érzést kelthet. Az erős hashajtók bélgörcsöket válthatnak ki.

Terhesség

A terhes nőknek szigorúan kerülniük kell a menstruációt elősegítő hatású gyógynövények használatát. Általában az erős méhtoniknak számító növényeket sem javallott a terhesség idején alkalmazni.

A terhesség idején általában minden a szervezetre erős hatású szert csak nagy elővigyázatossággal szabad alkalmazni, mert a fejlődő magzatra is hatással vannak. A terhesség idején, amikor csak lehetséges csak külsőleg használjuk a gyógynövényeket.

Túladagolás

Az enyhe hatású gyógynövények nagy mennyiségű szedése esetén sem okoznak problémát. Az erősebb hatású gyógynövények nagy dózisban viszont mérgezést okoznak. Mindig figyelmesen olvassuk el és tartsuk be a betegtájékozatótóban foglalt javallatokat, ellenjavallatokat.