slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

Egészségmegőrzés

Egészségnek nevezzük az életműködés zavaratalanságát, illetve a szervek betegség nélküli állapotát. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Alkotmánya szerint az egészség: az ember teljes és magas fokú testi, szellemi és szociális jólétének állapota, nem csupán a betegség hiánya. Az egészség olyan dinamikus egyensúlyi állapot, amely az emberi szervezetnek az állandó változó környezeti feltételekhez való sikeres alkalmazkodását jelenti, lehetővé téve az egyén harmonikus testi és szellemi fejlődését.

Az egészségi állapotunkat olyan külső és belső tényezők határozzák meg, mint a természeti és a társadalmi környezet, illetőleg az örökletes adottságaink. Természetes, hogy számtalan külső körülmény megváltozatatására nem lehetünk képesek, de képesek lehetünk arra, hogy elkerüljük az egyes károsító tényezőket – dohányzás, alkohol -, illetőleg korszerű táplálkozással, testmozgással karbantartsuk szervezetünket és megelőzzük a betegségeket.

Sajnos többnyire akkor tudatosodik bennünk, hogy az egészség érték, amikor a szervezetünkben megszólal a vészcsengő. Ekkor döbbenünk rá arra, hogy egészséges életmóddal megelőzhettük volna a betegséget. A viszonylag késői felismerésnek okai azonban nemcsak bennünk találhatóak, hanem visszavezethetőek a társadalmi környezetünkre, neveltetésünkre, és az egészségnevelés hiányára is. Ekkor már csak az egészség visszaszerzéséért indíthatunk küzdelmet, de nem eredménytelenül, különösen, ha egészségkárosodásunk csak átmeneti jellegű.

Egészségkárosodás esetén is lehetőségünk van arra, hogy beindítsuk saját szervezetünk öngyógyító mechanizmusát, hogy leküzdhesse a betegséget. A betegségek leküzdéséhez, illetőleg az újabb betegség megelőzéséhez segítséget nyújthatnak számunkra az emberiség által már ősidök óta használt gyógynövények, illetőleg az illóolajok. Ha helyesen alkalmazzuk őket, akkor csak a gyógyhatásuk érvényesül, és mentesek maradhatunk a gyógyszerek által gyakorta okozott mellékhatásoktól.