slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

Zserbó

Hozzávalók: 

Hozzávalók a tésztéhoz:
35 dkg liszt
1 tojás
5 dkg cukor
20 dkg margarin
1 dl tej
1 dkg élesztő
csipetnyi sütőpor

Töltelék:
12 dkg dió
12 dkg cukor
20 dkg lekvár

Bevonat:
10 dkg cukor
3 dkg kakaóból fondant

Elkészítés:

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a langyos tejben kockacukorral felfuttatott élesztőt, cukrot, tojást, csipetnyi sütőport és jól összedolgozzuk.

A tésztát három egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35x35 cm nagyságú sütőlemez méreteire, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és sütésnél terjeszkedik. Az alsó lapot lekvárral megkenjük és meghintjük a darált dió és porcukor keverékének felével. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóan kenjük meg és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát rendes hőmérsékletnél kelesztjük egy óráig. Tetejét megszúrkáljuk és lassan sütjük, amíg a teteje egyenletes világos pirosra sül. A megsült tésztát deszkára csúsztatjuk és melegen fondannal bevonjuk. Ha kihült apró hosszúkás szeletekre vágjuk.