slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

Almásbéles

Hozzávalók: 

Hozzávalók tésztához:
30 dkg liszt
12 dkg vaj
2 evőkanál cukor
1 tojás
1 evőkanál tejföl
csipetnyi só

Töltelék:
1 kg alma
10 dkg cukor
fahéj

Elkészítés:

Az anyagokat gyorsan összegyúrjuk, két lapba kinyújtjuk. A nagyobbik lapot tepsibe tesszük, és egy marék dióval, vagy finom morzsával meghintjük, rákenjük az almatölteléket, majd ráhelyezzük a másik lapot. Tetejét tejjel, vagy tojással megkenjük és megsütjük. Sütés után deszkára borítjuk, kockára vágjuk, cukorral meghintjük. Melegen tálaljuk.

Az 1 kg almát magházától megtisztítjuk, lereszeljük, a cukorral addig pároljuk, amíg a levét elfőtte. Fahéjjal ízesítjük, hidegen kenjük a tésztára.