slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

Birkaborda fűszeres mártásban

Hozzávalók: 

10-12 szelet birkaborda
10 dkg füstölt szalonna
1 dkg só
½ kávéskanál törött bors
8 dkg zsír
10 dkg apró gomba
5 dkg sonka
1 kis csomó zöldpetrezselyem
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál paradicsomlé
5 dkg vaj
3 dkg liszt
7 dl húsleves (leveskockából)

Elkészítés:

A húst megtisztítjuk és vékony csíkokra vágott szalonnával megtűzdeljük, törött borssal, zúzott fokhagymával bedörzsöljük, 15 percig letakarva állni hagyjuk. Ekkor megsózzuk, kevés forró zsírban, erős tűzön, mindkét oldalán hirtelen megsütjük. A vajból liszttel fehér mártást készítünk, a finomra vágott hagymát, zöldpetrezselymet átpároljuk benne, felöntjük húslevessel, simára keverjük, felforraljuk. A kisütött hússzeleteket tűzálló tálba tesszük, ráhelyezzük a gombafejeket, rászórjuk a kockára vágott sonkát, ráöntjük a paradicsomlevet, a felforralt levet, és lefedve mérsékelt tűzön a hús és a gomba megpuhulásáig sütőben pároljuk. A leve mártás sürűségű legyen.